Select Page

Hotellit ovat mielenkiintoisia paikkoja, joissa vallitsee oma hieman salamyhkäinen maailmansa. Voi vain arvuutella kaikkia niitä tarinoita, mitä hotellien asiakkaisiin ja hotellien vaiheisiin liittyy, kun miettii miten valtava määrä erilaisia ihmisiä niissä vuosien varrella majoittuu. Tavallinen hotellivieras ei osaa edes ajatella, miten majoitustoiminta näyttäytyy hotellissa työskentelevien silmin.

Kokeneille hotellityöntekijöille on kertynyt monenlaista luottamuksellista tietoa, tarinoita asiakkaista kuin muustakin hotellin kulissien takaisesta maailmasta. Osa näistä varjelluista salaisuuksista liittyy hotellien toimintakulttuuriin ja käytäntöihin, josta asiakkaat ovat monesti autuaan tietämättömiä. Nyt näistä kulissien takaisista käytännöistä on saatu julkisuuteen kiinnostavia tietoja ja viimeinkin myös vieraat pääsevät näihin hotellien panttaamiin tietoihin käsiksi. Seuraavassa koontia hotellityöntekijöiden kertomuksista:

 

Asiakkaan käytös voi vaikuttaa huoneen laatuun

Vastaanottovirkailijat ovat paljastaneet, että asiakkaan käyttäytyminen vastaanotossa voi johtaa joko paremman tai huonomman huoneen saamiseen. Hyväkäytöksinen ja kohtelias asiakas saatetaan palkita huoneella, jossa on parempi näköala, enemmän tilaa, uudempi sisustus tai muuta vastaavaa bonusta. Jos hotellissa on parempitasoisia huoneita vapaana, saatetaan miellyttäväkäytöksiselle asiakkaalle tarjota myös huoneen tason korotusta automaattisesti.

 

Henkilökuntaa tippaamalla palvelu paranee

Maailmalla tippauskulttuuri on vielä voimissaan. Hotellien vahtimestarit kertovat, että sopiva tippi ja palvelun taso kulkevat vääjäämättä käsi kädessä. Jos asiakas tarjoaa tippiä samalla, kun pyytää tietoja, vinkkiä tai palveluksia henkilökunnalta, on todennäköisempää, että asiakas saa paremman ja nopeamman palvelun sekä henkilökunnan verkostot käyttöönsä kuin silloin, jos tippiä ei tarjota. Myös huonesiivooja huomioi tipin ja panostaa todennäköisesti huoneen siivoukseen tavanomaista paremmin.

 

Tiesitkö tämän huoneen siivouksesta?

Huoneiden siivoukseen on yleensä hyvin rajallinen aika käytössä ja tämän vuoksi kaikkea ei aina siivota ja pestä viimeisen päälle. Huoneessa olevat astiat ja hammasharjamukit ovat usein korkeintaan kevyesti huuhdeltuja, jos sitäkään. Vedenkeittimet saattavat niin ikään jäädä kokonaan pesemättä. Kaikki astiat kannattaakin pestä aina itse varmuuden vuoksi ennen käyttöä.

Kylpyammeet ja porealtaat voivat niin ikään olla huolimattomasti puhdistettuja. Tuolit ja sohvan päällysteet puhdistetaan harvoin ja yllättävän usein niillä on istuskeltu alasti. Vaikka lakanat vaihdetaankin säännöllisesti puhtaisiin, on hyvä tietää, että päiväpeitteet, peitot ja tyynyt pestään harvoin. Likaisin bakteeripesä huoneessa saattaa olla kuitenkin television kaukosäädin, niinpä sen puhdistaminen ennen käyttöä ei ole huono idea.

 

Tarkista minibaarin sisältö

Jos huoneessa on minibaari, kannattaa tuotteet tarkistaa ennen käyttöä. Välipalat, kuten suklaat ja suolapähkinät saattavat olla päiväyksiltään vanhoja. Pikkupullot sekä maksulliset vesipullot saattavat olla edellisen vieraan jäljiltä avattuja ja uudelleen esimerkiksi hanavedellä täytettyjä. Tarkistus kannattaa tehdä huoneeseen saavuttaessa, ettei mahdollisia toisen asiakkaan avaamia juomapulloja yritetä laskuttaa sinulta.

 

Hintaneuvottelut voivat tuottaa tulosta

Hotellit ovat yllättävän joustavia hintaneuvotteluissa aikoina, jolloin täyttöaste ei lähentele 100 %. Vastaanottovirkailijoilla on usein valtuudet antaa alennusta huoneen hinnoista hiljaisina ajanjaksoina.
Myös epäkohdista valittaminen saattaa johtaa alennuksen saamiseen tai huonetason korotukseen. Joidenkin hotellien henkilökunnalla on myös tietty budjetti, jota he voivat käyttää asiakkaiden tyytyväisyyden varmistamiseen tai tuohtuneiden lepyttelyyn. Se voi olla pieni hinta siitä, että asiakas ei levitä negatiivista kokemustaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Hyvin palveltu asiakas palaa todennäköisesti toistekin hotellin.
Hotelleissa usein majoittuvien kannattaa siis pitää mielessä nämä hotellihenkilöstön kertomat salaisuudet ja hyödyntää niitä jatkossa, parantaakseen tulevia majoituskokemuksiaan ja varmistaakseen palvelun tasoa.