Select Page

Matka lähestyy ja majoitus pitäisi varata. Hotellitarjontaa kohteessa riittää, mutta miten osaisi valita sen omalle reissulle parhaan majoitusvaihtoehdon? Miellyttävä ja omiin tarpeisiin sopiva majoitus on tietenkin tärkeä osa onnistunutta matkakokemusta. Epäonnistunut majoitusvalinta taas verottaa matkafiilistä harmillisella tavalla ja jättää vääjäämättä jälkensä reissumuistoihin. Mitä kaikkea siis kannattaa ottaa huomioon majapaikkaa valitessa?

 

Millainen matkaaja olet?

Hotellin ominaisuuksia tärkeämpiä ovat oikeastaan matkustajan ominaisuudet. Mikä sinulle matkustajana on tärkeätä ja mikä vähemmän merkityksellistä? Oletko mukavuudenhaluinen ja hotellin tarjoamia palveluja arvostava vai merkitseekö sinulle enemmän hyvä keskeinen sijainti ja helppous liikkua hotellilta sukkuloimaan kaupungille, tutustumaan kohteen nähtävyyksiin, ravintoloihin ja ostosmahdollisuuksiin?

Mitä enemmän aiot viettää aikaa hotellilla, sitä merkittävämmässä roolissa on huoneen viihtyisyys ja toimivuus. Huoneen varustelutaso kannattaa tarkistaa, löytyykö jääkaappi, vedenkeitin, ilmastointi ja tv. Tarvitsetko työpöydän tai arvostatko kaappitilaa?

Jos taas hotellilla käydään lähinnä nukkumassa, huoneen varusteluille ja hotellin palvelutarjonnalle ei tarvitse laittaa kovin suurta painoarvoa. Pienet yksityiskohdat huoneessa, kuten vaikkapa valaistus ja pistokkeiden määrä ja sijainti merkitsevät yllättävän paljon monenlaisten matkaajien viihtyvyydelle. Ladattavia laitteita kun kulkee matkailijan mukana entistä enemmän.
Omat kriteerit hotellille, sieltä saataville palveluille ja majapaikan sijainnille on hyvä siis linjata etukäteen ja laittaa jonkinlaiseen tärkeysjärjestykseen. Vähiten tärkeistä voi sitten tinkiä, kunhan tärkeimmät ominaisuudet toteutuvat.

 

Matkan tarkoitus ja tavoite?

Onko kyseessä rentoutumiseen tähtäävästä lomamatkasta, aktiivisemmasta nähtävyyksien bongailusta, kulttuuriin tutustumisesta vai kenties työmatkasta? Matkan tarkoitus suuntaa hotellityypin valintaa.
Lomailija arvostaa tavallisesti uima-allasta, kattavaa aamupalabufettia ja kenties huonepalvelua. Työmatkalainen taas toivoo mahdollisuutta rauhallisiin yöuniin, työpistettä ja nopeaa nettiyhteyttä. Perheen kanssa matkustavan kannattaa selvittää, miten hotellissa on huomioitu lapset ja millaisia lapsiperheelle suunnattuja palveluita on tarjolla. Yksin matkustavaa soolomatkailijaa voi kiinnostaa hotellin puitteet kohtaamisille ja luontevat mahdollisuudet viettää aikaa muiden hotellivieraiden kanssa.

Hotellin tai majapaikan tyyppi vaikuttaa majapaikan tunnelmaan. Jos kyseessä on suuri hotelliketju, palvelun tyyli ja yleinen tunnelma ovat erilaiset kuin pienemmässä perhehotellissa. Persoonalliset hotellin omistajat ja henkilökohtainen ote voi olla joillekin matkailijoille se majapaikan suola. Toiset taas arvostavat korkeatasoista palvelua ja tiettyjen laatustandardien täyttymistä niin huoneen tasossa kuin henkilökunnan toiminnassa. Kumpi linja miellyttää enemmän itseäsi?

 

Matkabudjetti luo raamin hotellivalinnalle

Matkan budjetti luo raamit sille, millaisten hotellien joukosta valinta lopulta tehdään. Hotellihakuja tehdessä kannattaa määrittää hintahaarukka samalla, kun syöttää muita hakuehtoja hakukoneeseen ja vertailla sitten kriteerit täyttävien joukkoon päässeiden kesken majoituksia.

Valitun hintaluokan sisältä kannattaa tietenkin pyrkiä löytämään sitä parasta ja sopivinta vaihtoehtoa omaan tarpeeseen ja saamaan vastinetta rahoilleen. Vertailemalla tarjolla olevia hotelleja määrätyn hintaluokan sisällä pystyy haarukoimaan suhteellisen nopeasti kiinnostavimmat hotellit, mitä käytössä olevalla budjetillaan voi saada. Arvioimalla sitten kunkin hotellin ominaisuuksia suhteessa majoitukselle asettamiinsa kriteereihin päästään jo lähelle osuvaa valintaa.

 

Tutustu hotelliarviointeihin

Valintaprosessin loppumetreille pääsee usein muutama potentiaalisin majapaikka. Mutta miten tehdä lopullinen valinta yhtä hyviltä vaikuttavien vaihtoehtojen joukosta? Varmistusta voi etsiä hotellihakusivustoilta tai hotelliarviointisivustoilta, tutkimalla niihin jätettyjä matkailijoiden kokemuksia ja arviointeja. Omaa valintaa ei kannata täysin pohjata muiden mielipiteisiin, mutta vahvistusta omalle päätökselleen niistä voi kuitenkin etsiä.
Onnistuneen hotellivalinnan peruskaava: Linjaa toiveesi ja kriteerisi hotellin palveluille, sijainnille ja hinnalle sekä huoneen varusteluille. Etsi sitten niitä parhaiten vastaava vaihtoehto, joko netistä tai paikanpäältä käsin.